יום שלישי, 18 ביולי 2017

מה ההבדל בין השלבים בתרכובת מזון לתינוקות? וכיצד מומלץ לעבור מאת דינה לוי, דיאטנית קלינית ילדים

חלב אם שהוא התזונה המיטבית עבור התינוק, משתנה לאורך תקופת ההנקה בהתאם לצרכי התינוק. כך למשל הקולוסטרום, הנוזל הסמיך שיוצא בימים הראשונים של ההנקה הוא עשיר מאוד בחלבונים ורכיבי חיסון. בהמשך, החלב אם משתנה והופך להיות נוזלי יותר, מכיל כמות מים גדולה יותר, פחות חלבון ויותר שומן.
עד כמה שניתן, גם שלבי התמ"ל נועדו לספק את כל הצרכים התזונתיים של התינוק בדומה לחלב אם וגם הם נבדלים זה מזה בהתאם להתפתחות וגיל התינוק.

שלב 1 מיועד לתינוקות מהלידה ועד גיל חצי שנה והוא מספק את כל הויטמינים, המינרלים ואבות המזון להם התינוק זקוק, עם דגש על חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ואומגה 6 אשר חשובות בהתפתחות המוח ומערכת הראיה. בהקשר זה אני ממליצה לוודא שהתמ"ל שאתם בוחרים אכן מכיל חומצות שומן חיוניות אלו.

הבדלים בין שלב 1 לשלב 2: שלב 2 מיועד לתינוקות מגיל חצי שנה ועד שנה, להזנה בלעדית כאשר התינוק רק מתחיל את השלבים הראשונים של אכילת המזונות המשלימים. כמו כן סביב גיל חצי שנה המאגרים הטבעיים של ויטמינים ומינרלים מסוימים איתם נולד התינוק, מתחילים להתדלדל וקבלת הרכיבים התזונתיים מסתמכת יותר ויותר מהזנה חיצונית. לכן שלב 2 מספק כמות גדולה יותר של מינרלים חשובים כגון ברזל, סידן, אבץ ויוד ומספק מעט יותר חלבונים ופחמימות מאשר שקיים בשלב 1.

ההבדלים בין שלב 3 לשלב 2: בשלב 3 התינוק כבר בן שנה. הוא כבר בשלב מתקדם של אכילה ומשלב כבר לפחות 2 ארוחות מלאות של מזון מוצק מתזונת המשפחה בתפריטו היומי. בשלב זה התמ"ל מהווה רק השלמה לתזונה ותדירות צריכת התמ"ל יורדת. רוב התינוקות בגיל זה יקבלו כ 2-4 בקבוקים ליממה.
שלב 3 מספק מעט יותר חלבון, יותר סיבים, יותר מינרלים כגון ברזל, סידן ויוד משלב 2. אין הבדל בכמות הפחמימות בין שלב 2 לשלב 3. אין חשש או מניעה לעבור בין השלבים השונים לפי ההמלצה. הורים רבים נמנעים מלעבור לשלב 3 בשל שילוב של סוכר או חומרי טעם הקיימים במרבית תרכובות המזון המוצעות כיום. אדגיש כי ארגוני הבריאות בארץ ובעולם ממליצים שתינוקות מתחת לגיל שנתיים כלל לא ייחשפו לסוכר. קבריטה שלב 3 הוא היחיד ללא המתקה וללא תוספת סוכר או חומרי טעם.  
בנוסף, שלב 3 יכול לספק השלמה תזונתית טובה לפעוט אשר לרוב בגיל זה נמצא כבר במסגרת ותזונתו כבר אינה בשליטה הבלעדית של ההורים. ניתן לשלב את זה כמשקה בכוס בבוקר או לפני השינה או כארוחת ערב בצורת דייסה.
השלבים השונים עומדים בסטנדרטים של משרד הבריאות הישראלי וארגוני הבריאות בעולם כך שיתאימו באופן מיטבי לתינוק הגדל והמתפתח.

איך עוברים משלב לשלב?
קיימות שתי אפשרויות למעבר בין השלבים השונים: 

1. מעבר מהיר- בבת אחת לעבור משלב אחד לשלב שני ולהחליף את כל הבקבוקים בתפריט היומי של התינוק בתמ"ל עם שלב מתקדם יותר. יש לקחת בחשבון כי לעיתים מערכת העיכול של התינוק צריכה זמן להסתגל לשינוי. יכולות להופיע תופעות כגון גזים, יציאות בצבע או מרקם שונה אשר יחלפו במהרה. לרוב לא יהיו שום תופעות לוואי.
2. מעבר הדרגתי - כל יום להחליף בקבוק אחד של שלב אחד בבקבוק של השלב השני עד להגעה להאכלה מלאה בשלב השני. בדרך זו תוך שבוע התינוק יעבור משלב אחד לשני. ניתן לעשות את השלב הזה הדרגתי ואיטי אף יותר ולהחליף כל יומיים-שלושה בקבוק אחד של שלב אחד בשלב השני.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה